Math: Fun & Easy

Bulan lepas masa aku tengok kerja sekolah anak aku ada bab darab (multiplication). Dia tak tau nak buat. Aku tanya “cikgu ada suruh hafal dak”. Dia kata “dak”.

Aku teringat balik masa baru kawin dulu aku pi pasar malam. Ada satu mamat ni dok jual macam pamphlet. Aku tengok pelik saja tapi berminat. Dia dok demo teknik math.

Aku beli pamphtlet tu. Tak sampai RM10.00 pun. Aku salin teknik tu dalam diari aku, walaupun aku bukannya jenis simpan diari.

Aku buka balik diari tu dan tenggok sikit. Pas tu ajar anak aku sifir 2 sampai 4 tak sampai 1/2 jam dia dah boleh (sifir 2 dan 5 dia dah reti). Aku suruh dia guna tenik al-huffaz untuk hafal.

Lani anak aku (darjah 2) dah boleh hafal semua sifir. Bukan guna teknik mental arithmetic or what so ever tapi hafal table sifir tu je macam aku dok buat masa kecik dulu cuma ada sikit twist.

Insya-allah nanti aku tunjukkan cara dia.

2 thoughts on “Math: Fun & Easy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s