From Computer User to System Admin

Aku berubah dari seorang cumputer user that surf internet regularly to webmaster and now to system admin all because to learn Ruby on Rails.

Aku belajar Turbo Pascal masa 1st year kat Uni dulu. Lepas tu aku dok buat kerja hack sikit-sikit. Masa DieHard2 attack dulu banyak la jugak aku buat duit. Habis U aku dah tak buat lagi kerja-kerja programming ni.

15 tahun berlalu. Aku jumpa seorang kawan masa ngaji dulu yang dok buat software. Dia suruh aku belajar balik programming. “Buat web base”, dia kata. Dia suruh aku belajar PHP.

Aku mulakan journey belajar bahasa komputer. Mula kenal MVC. Aku stumble upon PHPVideoTutorial website dan follow series dia sampai awai tahun dia tiba-tiba dia Stop. Dalam tercari-cari tu aku jumpa pula CakePHP. Agak menarik tapi susah nak faham bagi seorang yang miss object-oriented language.

CakePHP sebenarnya tiru Ruby on Rails. Tapi Ruby tak ngam dengan Windows. Dia suka Unix base. Masa dok try dual boot dulu aku get serious into development with Rails. Memang mudah kalau guna Textmate. Bila dah rasa yakin dengan applications yang aku buat maka nak try move the apps into production server pulak.

1st nak try upload ke shared hosting yang aku sewa last year. Tak boleh! Depa tak support Ruby. Googling around yang aku jumpa agak mahai untuk start. Lani Dreamhost pun dah support RoR. So aku try buat server sendiri.

Daripada Apache 1.3.33 kena update ke Apache2 sebab nak guna Phusion Passenger. Sebenarnya Phusion Passenger ni la yang buat aku explore lebih mendalam pasai system admin. Sila baca guide yang aku buat untuk upgrade Apache dalam post yang lepas.

Alhamdullilah lani aku dah boleh buat server sendiri. Serve my own apps.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s