Hasil Makan Ikut Cara Islam

Petang kelmarin aku saja biak diri jadi lapar betoi, sampai naik hipo. Malam tangan aku dah jadi menggeletar (kalau keadaan macam ni selalunya meter darah dok 3 ke bawah). Dr. Joe kata “..waktu ni kadar insulin paling tinggi dalam darah, boleh balun la tapi kena stop sebelum kenyiang.”

Apa lagi, aku pi balun cokelat ZIP sebatang. crispy 3 batang. Pas tu makan nasi goreng ikan masin dengan teh ais kow punya manis. Part ni yang leceh sebab bila tanggan dah mengeletar aku jadi susah nak stop bila makan. Mee goreng anak aku yang tak habis pun aku balun jugak.

Aku tak makan ubat. Lepas 2 jam aku test darah. Tudiaaa naik mencanak 16.6.

Lepas test darah tu aku ambik ubat seperti biasa utk malam :- 2 metformin, 2 gliclazide dan insulin 8 unit.

Pagi tadi aku check darah aku dok kat 7…hahahha sukanya aku.

Kesimpulannya:- Jangan STOP ubat lagi.

One thought on “Hasil Makan Ikut Cara Islam

  1. Aku memang susah nak diet sebab aku suka makan makanan yang sedap macam coklat, ais krim. So lani aku biaq bagi lapaq dulu kira dah nak hipo maka aku balun la makanan yang jadi pantang oleh geng kencing manis ni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s