Akhirnya Leopard Berjaya

Sebelum ni aku dok guna Tiger 10.4.8 dan Vista pada PC aku. Dah lama tak guna Vista maka aku pun tukar partition Vista kepada Leopard 10.5.2. Guna Kalyway.

Ada leceh sikit sebab bila dok internet kerja nak putuih. Masa guna streamyx selalu keluaq “was terminated coz the other side not respond“. Naik bosan aku. Lepas tu aki try P1W1max pulak. Terputuih jugak. tapi kali ni langsung takdak warning. Main hilang macum tu saja connection.

Dah berjaya download iPC OSx86 10.5.6 PUBLIC Beta. 3 hari download torrent ni. Try install tapi gagal. Kerja keluaq panic screen. Rasa-rasa silap pilih cipset kot. Dan lagi satu AMD leceh sikit nak install Leopard 10.5.5 dan ke atas.

Semalam ketika dah nak fed up aku try install balik Kalyway 10.5.2. Bila perati kat ethernet option tu rupanya ada default utk wifi. Sebelum ni aku tak pernah tenggok pun option wifi sebab aku tak guna. Dok pilih network saja.

Bila buang option yg default wifi tu maka PC aku berjaya dah guna Leopard 10.5.2. Try biaq semalaman dan dah tak putus pun internet. Lepas ni boleh serve bali la Rails App aku.

Kalau nak update ni kena perabih masa sikit sebab AMD kena guna combo update untuk ke 10.5.3 pas tu baru boleh update ke 10.5.6 dari Apple.

Yang aku dok try Leopard ni bukan apa, system aku yang Tiger tu dah jadi slow lepas aku upgrade Apache ori ke 2.2 untuk guna Phusion Passenger bagi Ruby on Rails. Apa yang aku buat tak kena taktau la.Leopard mai dengan Apache 2.2, cuma kena update Rails ke 2.2 or 2.3 yang latest. 

Happy coding…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s