Bacalah Anakku

Tahun ini Muaz, anak ke tiga aku memulakan pengajian peringkat tadika. Sebelum ini aku telah menggunakan buku “Bacalah Anakku” untuk mengajar dua abangnya membaca. Bagi aku buku ini amat mudah digunakan dan berkesan.

Bacalah Anakku
Bacalah Anakku

Aku menghadapi masalah untuk mendapatkan buku ini. Kebanyakkan kedai buku di Alor Setar yang aku tanya menjawab “Kami tiada stok untuk buku ini. Pesanan dah dibuat tapi buku tak sampai.” Tiga tahun lepas aku beli di Kelantan kerana stok habis di Alor Setar. Keadaan yang sama berlaku lagi tahun ini. Aku beli hasil nukilan Nik Eliani Nik Nawi dan Othman Ahamad ini di Kelantan semasa balik cuti Tahun Baru Cina lepas.

Kita sebagai penjaga perlu faham kaedah fonik sebelum mengajar anak-anak. Kaedah “Bacalah Anakku” menekankan anak-anak tahu bunyi huruf. Dalam panduan video kaedah ini mereka melarang kita mengajar anak kenal huruf dulu. Akan tetapi anak aku telahpun kenal huruf A hingga Z. Beliau telah diajar huruf-huruf itu semasa berada di pusat jagaan.

Bahasa Melayu adalah mudah. Setiap suku kata mesti ada huruf vokal. Buku ini memperkenalkan tiga vokal pertama iaitu A, I , U dan lima konsonan N, B, M, S, K. Gabungan konsonan dan vokal ini menghasilkan banyak suku kata mudah dan bermakna.

Kaedah mengulang-ulang menjadikan anak mudah ingat. Gabungan 2 warna merah dan hitam untuk huruf senang anak kenal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s