Analisa pasaran mengikut chart part 2

Pertama sekali kita perlu pastikan keadaan pasaran semasa adalah trending. Jika nak ‘long’ kena ‘up trend’ dan untuk ‘short’ kena ‘down trend’. Bagi memastikan keadaan trending ni aku buat garisan menghubungkan dua atau lebih harga terendah ‘low’. Kemundian buat garisan menghubungkan dua atau lebih harga tinggi ‘high’.
Jika garisan tersebut condong 45 darjah, trend ketika itu dianggap sangat kuat. Selalunya aku ambil chart jangka panjang atau pertengahan (6 bulan atau setahun) untuk melihat trend pasaran.

 

 

Selepas berlaku trending, pasaran akan berehat seketika. Keadaan rehat ini disebut consolidation. Bentuk garisan sambungan ‘low’ dengan ‘low’ dan ‘high’ dengan ‘high’ akan menyerupai segitiga (lihat contoh artikel pertama). Berikut contoh pattern untuk consolidation.
Perhatikan gambar di atas. Kita dapat menbuat anggaran target iaitu pasaran bergerak dari A dan berehat di B. Jarak target kita adalah sama iaitu C. Jadi AB=BC. Tetapi keadaan D berlaku sedikit rehat kecil. Namun begitu jika kita lewat masuk pasaran, target C masih kekal iaitu dari BD=DC.
Nantikan sambungan selanjutnya…

2 thoughts on “Analisa pasaran mengikut chart part 2

  1. cantik la…
    yang aku tak pahamnya;
    1. condong 45? besar dari 45 ke rendah dari 45? selalunya nak tgk trend guna time frame mana? H1? H4? DAILY?

    1. condong ni subjektif. bagi aku kalau kurang 45 kira tak cukup kuat dan lambat sangat. kalau lebih 45 kira kuat tapi kalau lebih banyak sangat kira tak tahan lama trend tu.

      Aku guna 6 bulan atau tahun utk tengok trend.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s