Apakah yang anda mahu?

Soalan yang kerap kali kita guna. Soalan ini juga merupakan asas kepada NLP. Semasa membuat matlamat kita akan menggunakan SMART dan 3P seperti artikel aku sebelum ni.

Masukkan unsur visual, audio dan kinestetik (VAK) bagi memantapkan lagi outcome yang dihajati. #VAKOG adalah sistem deria dan NLP memasukkan O dan G (bau dan rasa) dalam K

Ni contoh yang aku buat untuk anak aku.

Boleh abang bayangkan kedudukan abang dalam bilik darjah sebelum cuti hari tu (darjah 5)?
Boleh abang lihat bilik dan meja abang semasa darjah 4?
Boleh abang lihat bilik dan meja abang semasa darjah 3?
Boleh abang lihat bilik dan meja abang semasa darjah 2?
Boleh abang lihat bilik dan meja abang semasa darjah 1?
Boleh abang lihat bilik dan meja abang semasa tadika?

Lihat betapa powerfulnya otak abang mengembara dari bulan lepas ke 1 tahun yang lalu. Abang telah mengembara dalam tempoh 5 tahun dengan hanya menjawab soalan tadi.

Soalan ini hanya akan membangkitkan imej atau memori yang telah berlaku. Sekarang kita nak membentuk imej untuk perkara yang akan berlaku.

Tadi semasa abang beli game PS, abang belek (tengok/perhati) cover game tersebut, ada tak abang telah bayangkan abang bermain game tersebut? Abang dah bermain game tu dalam minda sebelum dapat CD lagi kan?

Abang dah pun mencipta gambaran yang abang belum lakukan lagi.

Dengan bertanya soalan “Apakah yang anda mahu?” gambaran yang kita bentuk merupakan outcome yang kita hajati. Jika kita masukkan unsur VAK dalam gamabaran tersebut bersama dengan SMART dan 3P maka jadilah ianya Well Formed Outcome (WFO).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s