Ujian Sempua

Pada 7/12/12 Mohammad Anas menduduki ujian sempua di SJK(C) Long Chuan. Apa yang aku perhatikan, bagi peringkat rendah iaitu tahap 10-12 ramai pelajar menduduki ujian. Termasuk juga ramai pelajar dari kaum Melayu dan India.

9266559_orig

Bagi peringkat tinggi iaitu tahap 1 hingga 4 pelajar dari kaum lain dah ramai tercicir. Hari tersebut hanya Mohammad Anas seorang pelajar bukan dari kaum Cina yang menduduki peperiksaan tahap tinggi.

Semasa menunggu peperiksaan siap aku sempat melihat pada papan kenyataan sekolah. Ada senarai keputusan peperiksaan UPSR bagi tahun 2012.

Lebih separuh pelajar sekolah tersebut mendapat A dalam peperiksaan Matematik. 35 dari 60 pelajar.

Semantara itu hanya sedikit sahaja yang cemerlang dalam kedua-dua bahagian (pemahaman dan penulisan) Bahasa Melayu dan Cina.

Hanya 7 dari 60 pelajar memdapat A dalam kedua-dua ujian Bahasa Cina. Bagi ujian Bahasa Melayu hanya 5 orang yang cemerlang mendapat A penulisan dan pemahaman. Terdapat seorang pelajar perempuan Melayu yang mendapat 5A (subjek biasa UPSR) dan penulisan Cina dapat C dan pemahaman Cina beliau mendapat B.

Terdapat satu keputusan mengikut perhatikan aku agak merugikan bagi pelajar dalam menuntut ilmu. Seorang pelajar India memperolehi D dalam pemahaman Melayu dan semua yang lain beliau dapat E.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s