Kejayaan 100% menggunakan pattern Fast Phobia Cure

Aku ada baca kat forum NLP. Seseorang telah bertanya “Apa yang anda lakukan jika pattern “Fast Phobia Cure” tidak menjadi?”

Ada satu reply dari pembaca mengaku kejayaan 100%. Kejayaan 100%? Mustahil. Penyoal meragui kenyataan tersebut. Walaupun beliau seorang pengamal NLP tetapi baginya tidak mungkin kejayaan 100% kerana setiap pelanggan adalah berbeza.

Bagi menerangkan bagaimana kejayaan 100%, metaphore ini telah digunakan. Pattern FPC umpama pistol. Memang pistol akan membunuh siapa saja yang terkena tepat tembakkan, namun bukan semua tembakan akan tepat.

Kegagalan akan berlaku bila peluru tiada di dalam pistol atau fokus penembak tidak tepat. Mangsa mungkin lari semasa ditembak. Jika mangsa tembakan menggunakan jeket kalis peluru, hasil tembakan akan berbeza.

Berdasarkan gaya tulisan penyoal, beliau agak marah dengan jawapan sebegitu. Peserta forum yang lain menerangkan konsep yang digunakan didalam metaphore tersebut. Dalam NLP ada presupposition -“there is no failure only feedback”. Pengamal NLP perlu bersedia dengan respon berbeza dari pelanggan.

Ramai newbie bergantung sepenuhnya pada pattern. Bagi mereka setiap masalah akan diatasi dengan menggunakan pattern yang telah terbukti. Apabila pattern telah digunakan mereka menjangkakan akan mendapat hasil yang baik. Sekiranya hasil tidak seperti jangkaan, mereka panic. Untuk berjaya mengamalkan NLP, kita kena faham asas associate, disassociate, submodaliti, rapport, willingness, ecology dan banyak lagi perkara asas.

Back to basic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s