Abu Ubaidah al-Jarah, Sahabat Dijamin Syurga

Abu Ubaidah al-Jarah adalah sahabat nabi saw yang dijanjikan masuk syurga. Siapakah beliau ini?

Abu Ubaidah adalah sahabat karib Abu Bakar as-Sidiq. Abu Bakar talah memeluk islam terlebih dahula. Setiap malam Abu Ubaidah as akan bersembang dengan shabatnya Abu Bakar as tentang agama baru yangbdibawa oleh Muhammad saw. Ada sautu hari perbincangan tersebut amat panjang sehingga waktu subuh.
Setelah beliau yakin dan kenali betul agama dan rasul inni maka beliau meminta Abu Bakar membawanya berjumpa Nabi saw. Abu Bakar telah mengatur perjumpaan dengan nabi saw pada sebelah malam di rumah beliau sendiri. Abu Ubaidah telah datang awal menantikan nabi saw.
Sebaik sahaja nabi saw masuk ke dalam rumah Abu Bakar as, Abu Ubaidah memandang nabi tanpa menghiraukan yang lain lalu merulu memeluk nabi saw dan mengucapkan kalimat shahadah.
Sewaktu berlaku isra-mikraj Abu Ubaidah as merupakan seorang yang memiliki pendirian yang kukuh seperti juga sahabat baiknya Abu Bakar as. Beliau tetap dengan pegangan nabi saw ini tetap benar, walaupun ramai yang telah beriman sebelum ini menjadi ragu-ragu dengan cerita isra-mikraj.
Semasa perang Badar, beliau telah terserempak bapanya sendiri berada di pihak musuh. Beliau telah mengelak dari bapanya tetapi tetap terserempak juga. Setelah 3 kali beliau mengelak dan terjumpa juga akhirnya bapa beliau telah menyerang. Semasa pergelutan tersebut bapanya telah terbunuh. Ayat [58:22] menceritakan kisah ini.
Apabila nabi saw wafat, saidina Abu Bakar as telah bertekat untuk ber’baiah’ dengan Abu Ubaidah as tetapi Abu Ubaidah as terlebih dahulu bangun dan ber’baiah terhadap Abu Bakar as dan dipersetujui oleh ramai sahabat yang lain.
Antara hadis yang diriwayatkan oleh beliau berkaitan dengan dajal.
Kuliah kedah.fm 10/9/2013 ust shamsuri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s