Kuliah Duha Prof Kamil Ibrahim

Masjid Nurul Ehsan 8/11/14
Kuliah Duha Prof Kamil Ibrahim
Hadis: Luas kubur dari tempat lahir hingga tempat kebumi.

Soalan….
Kalau tuhan bagi kiamat hari ni, berapa ramai yang akan masuk neraka?

Mati kalau ikut
1- Genetik (ibubapa)
2- Nabi (63 thn hijrah)
3- Bangsa Melayu ikut PBB (74 tahun. Separuh usia 37 tahun. Kalau lebih kira dah tua)

Maka penamat kita sangat dekat.
Hukum Allah yang tua mati dulu tapi kadang-kadang dia ambil yang muda untuk tunjuk yang dia maha kuasa.

Prof minta persetujuan utk kita sama dalam matlamat

1-Lepas mati berapa lama dok dalam kubur?
Kalau nak dok sat saja boleh?

Al-Kahfi -pemuda tidur 300 tahun tapi rasa sat saja. So masa adalah realatif. Siapa yang boleh tidur sat saja? Kena jadi seperti mereka itu kalau nak dok dalam kubur sat saja.

2-Nak masuk syurga tanpa hisab?
Allah janji semua orang Islam masuk syurga. Tawaran siapa nak masuk neraka 1 hari kemundian masuk syurga, nak? Kalau nak boleh teruskan amalan biasa-biasa.

Tapi kena ingat siksa paling ringan diletak api dikaki mengelegak otak di kepala.

Satu hari kat sana bersamaan 1000 tahun kat sini. Kita dah hidup berapa lama?

Sapa nak masuk tanpa hisab kena alami nikmat tersebut. Umpama nikmat yang kita dok dapat (smart tag-berbanding baris bayar tunai kat tol)

VIP masuk laluan khas di airport.

Kita rasa nikmat tersebut dan tahu nilainya maka kita kena berdoa supaya Allah bagi. Bangun sembahyang malam.
Allah kata bila 1/3 malam akhir,
-sapa yang berdoa, aku nak kabulkan.
-sapa yang minta ampun, aku nak ampunkan
-sapa yang nak minta, aku nak bagi

Doa masuk syurga Allah tanpa hisab dengan rahmatNya.

3-Masuk syurga dengan siapa?
Hubungan sama manusia kekal or tak?

Alquran [40:8] masuk syurga Adn ibubapa, isteri dan keturunan mereka.
Alquran [52:21] tuhan pertemukan anak-cucu kita dalam syurga.

So hubungan manusia boleh kekal abadi. Siapa yang dapat kumpul di syurga bersama anak-cucu?

Amalan yang prof selalu ajak
1-Sembahyang malam.
Bila kita tidur, syaitan ikat dengan 3 simpul.
Bila kita jaga dan sebut nama Allah, 1 simpul terbuka.
Berwuduk, simpulan ke-2 terbuka.
Solat sunat, buka simpul ke-3.

2-Berdoa
Umum tahu doa orang berpuasa Allah makbulkan.
Puasa terbaik ialah puasa Nabi Daud as.

Banyak orang bertanya bagaimana istiqamah 2 amalan ni.

Jawab prof.
Istiqamah-kerja berterusan.
Dah berapa tahun kerja dan punch card?
Ada tanya macam mana nak istiqamah punch card?
Dah berapa lama makan nasi secara istiqamah?
Ada tanya macam mana nak istiqamah makan nasi?

Yang bertanya ramai yang belum buat pun lagi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s