Aiskrim Gebu

“Aiskrim, aiskrim, aiskrim”

Hujung ramadhan tahun lepas aku memandu dari Alor Setar ke Selangor selepas sahur. Hanya satu tekat dihati iaitu menuntut ilmu membuat aiskrim secara komersial.

IMG_20140925_174419

IMG_20150604_213523Ilmu Aiskrim

Kat Malaysia tiada peraturan berkaitan dengan aiskrim dari segi undang-undang. Semua cecair berperisa yang dibeku boleh dipanggil aiskrim.

Mulanya ilmu yang aku  belajar menggunakan bahan yang mudah didapati dan menghasilkan rasa aiskrim yang boleh dimakan.

IMG_20150719_193723

Proses menghasilkan bahan asas aiskrim amat memenatkan. Kalau beli saja bahan yang siap untuk diproses menyebabkan margin keuntungan sangat rendah. Keadaan ini mendorong aku belajar dengan lebih mendalam lagi ilmu penghasilan bahan asas aiskrim.

Mengikut peraturan di USA, aiskrim mesti mengandungi 10% lemak. Bahan asas ini dihasilkan oleh penternak lembu.

Di Itali terkenal dengan gelato. Mereka tidak meletakkan syarat 10% seperti di Amerika. Gelato mengandungi 8% lemak dan kuning telur sebagai bahan pengstabil.

Kebanyakkan penjual gelato menggunakan bahan asas dari serbuk.

Aku sangat berminat nak belajar ilmu ni.

Bahan Asas Aiskrim

Aiskrim mengandungi fat, milk solid non fat, sugar, water dan stabilizers & Emulsifiers.

Kandungan lemak mesti dalam lingkung 4%-16%.

4% lemak adalah untuk soft serve ice cream.

16% lemak adalah untuk super premium.

Gula kalau kurang dari 13%,  aiskrim akan membeku dan tak boleh di scoop. Kalau lebih dari 24% gula pula menyebabkan aiskrim cair dan tak beku seperri slurpee  7-e.

Milk Solid Non Fat

Bahan ini amat penting untuk memberi body pada aiskrim. Skim milk digunakan untuk MSNF.

Cecair dalam aiskrim selalunya antara 40%-70%. Kalau kurang, aiskrim jadi berat. Kalau lebih jadi kristal ais.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s