Benchmark Soft-serve Ice Cream Kat Malaysia

Aiskrim gebu

Soft serve ice cream ni adalah jenis yang di serve terus dari mesin. Rasa, texture dan pelbagai ciri aiskrim ini bechmarknya adalah aiskrim Mc Donald. Bahan-bahan yang digunakan dalam aiskrim McD

Kandungan lemak dalam aiskrim McD ialah 7.5%. Kurang 0.5% dari gelato.

Overrun, iaitu kandungan angin yang dimasukkan ke dalam aiskrim semasa proses membeku. Overrun aiskrim McD lebih tinggi dari gelato. Aingin dimasukkan melalui air pump dari mesin jenis Taylor yang digunakan oleh McD.

kebanyakan mesin yang digunakan oleh peniaga kecil tidak memiliki air pump. Jadi texture aiskrim yang dihasilkan mereka lebih menyerupai gelato.

Antara bahan yang digunakan dalam aiskrim ialah emulsifier  dan stabilizer. McD guna mono- dan diglycerides sebagai emuldifier dan pelbagai gum untuk stabilizer.

Mono- dan diglycerides ini dihasilkan daripada tumbuhan atau haiwan. McD telah mendapat kelulusan halal so takdak masalah dengan aiskrim mereka. Ramai peniaga kecil membeli ice cream mix jenis cecair yang diimport dari China. Status bahan tersebut agak meragukan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s